Nieuw op VRT MAX: 'Plan A'
Docureeks over de muzikale ambities van 5 jonge twintigers
Maandag 3 oktober 2022 – Ze heten Lina, Giuseppe, Shams, Jordi en Ikraan. Maar on stage zijn ze LYNA, Grizmo, Shaka Shams, Wawa en Ikraaan. 5 jonge twintigers die branden van ambitie. 5 artiesten in de dop, groot geworden op Belgisch kraantjeswater, met roots die reiken tot in Italië, Marokko of Zuid-Afrika. Plan A, de gloednieuwe docureeks op VRT MAX, volgt de muzikale talenten bij hun eerste stappen in de Belgische muziekscene. Solo, selfmade en zonder compromis, willen ze de absolute top bereiken in een van de muziekgenres die hun generatie begeestert: trap, r&b, hiphop, grime. Een artiestennaam en een debuutplaat later willen ze zichzelf voorstellen aan de wereld. Wat is hun verhaal? Wat willen ze opofferen om hun plek op het podium op te eisen? Hebben ze een plan B, en waarom niet?
Grizmo: "Ik heb geen A, geen B, geen alfabet. Het is muziek, en anders niets."
Plan A
Plan A is een 6-delige documentairereeks over zoekende, maar razend ambitieuze twintigers, en over muziek. Via hun eigen lyrics en momentopnames uit hun dagelijks leven vertellen ze zelf hun eigen, vaak opvallend gelijklopende selfmade story, recht uit het hart. De reeks schetst een veelzijdig portret van jonge artiesten die meedogenloos vooruit denderen om hun eigen vooropgestelde doel te bereiken. Wat hen bindt? Ze hebben geen plan B, geen vangnet, geen alternatief.
Portret van een generatie
Plan A volgt de 5 artiesten tussen het najaar van 2021 en de zomer van 2022. Tijdens de eerste voorzichtige concerten nadat de coronapandemie alles stillegde, of hopend op hun eerste concert tout court. In de aanloop naar de release van hun eerste album. Tijdens het shooten van een videoclip of een opnamesessie in de studio. Maar ook aan de afwas in hun eerste eigen stek, bij het zoeken naar werk of in een hoogoplopende discussie met hun ouders. De opwinding en de stress die komt kijken bij het timmeren aan een zo verhoopte carrière in de muziek, maar ook bij het leven an sich. Als jongvolwassene sta je plots voor keuzes en verantwoordelijkheden die er enkele jaren geleden nog niet waren. Zo vormt Plan A ook een portret van een generatie, van jonge twintigers die hun weg zoeken in de muziekscene én in de wereld.
LYNA (24) – Brussel
Voor Lina Lahbiri (LYNA) is muziek als ademen. Van kindsbeen af zong ze samen met haar vader, een bekende Marokkaanse muzikant. Als tiener waagde ze haar kans in The Voice en in 2019 besloot ze – na enkele negatieve ervaringen – zonder management haar weg te zoeken in de muziekwereld. Dat resulteerde dit jaar in haar eerste solo album 'Way too nice'. De weg daarnaartoe liep hoegenaamd niet over rozen: de financiële onzekerheid die erbij komt kijken, de zoektocht naar erkenning en haar eigen stijl. Haar ouders stonden in het begin wat sceptisch tegenover de keuze die hun dochter maakte. Met dat eerste album in handen hoopt ze dan ook behalve het publiek ook haar ouders te overtuigen.
Grizmo (20) – Genk
Italiaanse roots, jongen van Zwartberg, foutloze Engelse tongval: Giuseppe Piredda is een fenomeen in zijn thuishaven, maar hij ziet het groter dan Genk, veel groter. Vanuit zijn zelfgebouwde studio op z’n jeugdkamer, en zijn vader als trouwste supporter en manager, schoolde hij zichzelf om tot een volleerde grime rapper. Hoewel hij in zijn leven nog geen voet in het Verenigd Koninkrijk zette, ligt daar voor hem het beloofde land. Muziek werkt voor Grizmo ook therapeutisch: het is zijn manier om zijn emoties te verwerken. De pestkoppen op school, zijn jeugd in de cité, de dood van zijn moeder vorig jaar. Alles komt terug in zijn teksten.
Wawa (22) – Aalst
Tot zijn tiende woonde Jordi Wawa in Rotterdam, en kwam dan terecht in het voor hem compleet onbekende Aalst. Al snel ontmoet hij op de pleintjes in de buurt andere jongeren die bezig zijn met muziek, en besluit hij het ook eens te proberen. Met zijn lyrics in het Nederlands is hij meteen een hit in Aalst en omstreken, maar ook over de grens krijgt Wawa veel bijval. Zijn grote droom is om Nederland te veroveren, al verliest hij z’n thuishaven niet uit het oog: Aalst blijft de plek waar zijn vrienden wonen, de setting van zijn videoclips, en waar hij samen met zijn moeder waakt over zijn jongere broer en zus, die hij een mooie toekomst wil geven.
Ikraaan (24) – Brussel
Ikraan Mohamed Hadji groeide op in Mechelen, maar daar werd het al snel te benauwd voor haar. Om zich te ontwikkelen als artiest, moest ze in Brussel zijn. Daar voelt ze zich met haar opvallende kledingstijl en haar bijzonder eerlijk en rechtuit karakter beter op haar plaats. Met een A extra in haar naam bracht ze dit voorjaar haar eerste full album 'Geestelijke Gezondheidszorg' uit, geen evidente titel maar voor haar broodnodig. Ze ziet het als haar roeping om aandacht te vragen voor mentale problemen bij jongeren. Sinds ze zelf na jaren worstelen de diagnose autisme kreeg, weet ze beter dan wie ook waarover ze spreekt. Ikraan doet het niet voor de roem of de verkoopscijfers, maar voor de boodschap die ze wil uitdragen.
Shaka Shams (22) – Antwerpen
Zijn artiestennaam – een knipoog naar de illustere Zuidafrikaanse krijger Shaka Zulu – verraadt het al. De stille, ietwat timide Shams Bedja verandert op het podium in een woeste rapper met de allures van een wereldster. Hij won dit voorjaar De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, loste twee EP's en staat nu voor een hete zomer: de concertaanvragen stromen binnen. Voor Shams gaat er een hele nieuwe wereld open: na jaren van aanmodderen met noodzakelijke jobs on the side, heeft hij nu een uitgekiend financieel plan. Shaka Shams wordt een merk, en dat merk gaat de wereld veroveren.
Plan A: vanaf maandag 3 oktober integraal beschikbaar op VRT MAX.
Plan A is een productie van De Chinezen voor VRT MAX. Gerealiseerd met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds / Innovatielab en de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid.
Yasmine Van der Borght